Spaniens president, Pedro Sanchez, tycker inte alls att man skall ändra det upsatta vaccinationsmålet. Han står fast vid att 70% av befolkningen kommer att ha fått full dos av vaccinet i slutet av augusti.

”Vi kommer att uppfylla vårt mål om att 70% av befolkningen är vaccinerad efter sommaren”, säger Sanchez. ”Jag menar att veckan som startar den 19 juni så har vi 25 miljoner personer med fullt skydd, och i slutet av sommaren/augusti kommer mer än 33 miljoner personer av befolkningen att vara fullt vaccinerade”.

Vaccinerings tabell

Spanien har ungefär 47 miljoner invånare och president Sanchez menar helt klart att de fastställda målen ligger kvar och att i mitten av juli kommer mer än halva landet att ha fått full dos av vaccinet och därmed, i teorin, vara skyddade mot viruset.

Spanien vill gärna vara ett alternativ för semesterlängtande europeer, och presidenten tvekar inte att landet kan erbjuda säkra semestrar till sommaren.

Under nästa vecka kommer landet att ha 3,3 miljoner vaccinerade, en siffra som växer till 5 miljoner den 3 maj. Första veckan i juni har 10 miljoner spanjorer vaccinerats och i mitten av samma månad så överstiger siffran 15 miljoner. Och som sagt, en månad senare är fler ä 25 miljoner spanjorer skyddade av vaccinet.

Samtidigt annonserades det att den nuvarande ”alarmperioden” (estado de alarma) som infördes den 25 oktober och som gäller till den 9 maj, inte kommer att förlängas. Därmed kommer bland annat utegångsförbudet och förbudet att röra sig mellan regioner, kommuner etc att försvinna.
(Canarias7)

Pedro Sanchez