Coronaviruset har fått till stånd en mängd förändringar och ställt till problem på alla håll och kanter. Tidningen Canarias7 redovisar idag en översikt över hur det gått med flyget till och från Kanarieöarna.

Innan utbrottet kunde man flyga från Kanarieöarna till 146 olika destinationer uppdelat på det spanska fastlandet och utlandet.

Av dessa linjer finns idag bara 74 destinationer – eller flyglinjer – kvar. Resten har lagts ner och/eller ställts in.

Kontrolltorn

Jämförelsen är gjord mellan februari 2019 och samma månad iår.

Idag saknas bland annat flyg till Oslo och Bergen. Helsingfors och Århus. Här skulle man dessutom kunna lägga till ett antal destinationer som inte finns med i tidningens lista… Malmö, Billund, Kristiansand, Stavanger, Molde, Trondheim, Bodö, Tromsö… exempelvis.

Från Italien saknas flyg från Rom, Venedig, Neapel, Bolonia och Pisa… Och även flygningar från Ungern, Portugal, Frankrike, Storbritannien, Island, Nederländerna, Schweiz och Österrike har fått ställas in.

Samma mönster syns när det gäller flygningar från Kanarieöarna till närliggande länder i Afrika.

De mest utsatta flygplatserna är de på La Palma (som i princip blivit av med alla flyglinjer utom de regionala), Fuerteventura och Lanzarote, även om minskningen givetvis också drabbar Tenerife och Gran Canaria väldigt hårt.

Som om detta inte vore nog, så kan man också konstatera att de linjer som fortfarande opererar, flygs med betydligt mindre frekvens. Det vill säga det som tidigare var dagliga flyg, kanske idag opererar 1-3 gånger per vecka.

Under februari 2019 registrerades 13.849 flygningar på öarna. Iår var siffran nere i 5.243.

Barcelona, exempelvis, har minskat från 308 flygningar i februari 2019 till 117 i år.

Berlin hade 194 och har nu 48. Hamburg har gått från 154 flyg till 20… Listan kan göras lång…
(Canarias7)

Satelitbild flyg