Augustin Hernande Torres var de sista personen som hade jobbet att vakta naturreservatet i ”La Caldera de Bandama”. Det handlar alltså om Bandamakratern strax väster om Las Palmas. Don Agustin, som föddes i staden Telde på Gran Canaria 1927, blir inom kort hedersmedborgare i kommunen där han verkade.

Han kom till ”Calderan” – kratern – redan som 11-åring. Tillsammans med sina föräldrar och sina sju syskon fick de vakta de odlingar som fanns där mot att de fick mat för dagen.

Bandama området

Don Agustin blev kvar och fortsatte sedermera att vakta de byggnader som fanns i botten på kratern. Dessutom fick han ett allt större arbete att hålla rent efter alla turister som med tiden kom på att man kunde vandra ner i kratern.

Många gånger tog han avsked av sina besökare nere i kratern innan besökarna påbörjade den relativt ansträngande promenaden till toppen av kratern. När de kom upp dit hade Agustin, via sina små hemliga vägar, redan tagit sig dit och mötte ånyo sina – förvånade – besökare.

För den närliggande golfklubben med samma namn – Bandama – var kratern ofta ett 19:e hål. Därom vittnar den stora kollektion av golfbollar som Don Agustin samlat på sig!
(Canarias7)
Dag& Natt har skrivit ett antal artiklar om detta område tidigare nedan kommer ett litet urval från dessa artiklar. 

Läs: Bodega Hoyos de Bandama
Läs: Vandring i Bandama
Läs: En vulkanisk och botanisk pärla 

Bandama kratern