Påsken brukar vara högsäsong för hotellen på öarna. Den avslutar den långa och fina vintersäsongen och vanligtvis är skylten ”fullbelagt” upphängd på i stort sett alla hotell runt om på ö-gruppen. De få tomma rum och lägenheter som lämnas av den internationella turismen fylls snabbt upp av den lokala.

Men, som vi nu vant oss vid, så är ingenting som det brukar längre… Den internationella turismen är i princip helt borta och hotellen gapar med tomma rum och lägenheter.

Enligt en statistik som presenteras i tidningen ”Maspalomas Ahora” så ungefär 147.000 hotellbäddar av en total på 425.000 tillgängliga på Kanarieöarna. Resten av bäddarna finns på hotell och lägenhetskomplex som inte har öppet.

När det gäller provinsen Las Palmas, dit Lanzarote, Fuerteventura och Gran Canaria tillhör, så uppges cirka 30% av hotell och lägenheter vara öppna. Beläggningen uppges vara ungefär 20% på de öppna hotellen, något som ökar nu under påskdagarna och kan komma att dubblas. Man räknar emellertid att få hotell och lägenheter kommer att ha en beläggning som överstiger 50-60%.

Det är framför allt de stora turistöarna Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote och Fuerteventura som lider. De mindre öarna har betydligt bättre beläggning. Här är också nästan alla hotell öppna.

Men för många är det bara en fråga om att vänja sig. Tiden efter påsk, och fram till åtminstone juli månad är ingen skojig period för hotell och lägenheter på Kanarieöarna. Dessa månader är vanligtvis lågsäsong med därtill hörande låg beläggning. I år är det nattsvart… Vaccineringen ses som räddningen och alla väntar på att den skall ge resultat…
((Maspalomas Ahora + diverse)

Strand med lokalpolis