Påsken för oss nordbor förknippas oftast med ägg och den gula färgen. Men så är det inte på Kanarieöarna. Rent religiöst handlar dessa helger om samma sak även om man här för det mesta är katoliker. Matmässigt så skiljer sig emellertid traditionerna.

På Kanarieöarna skall man äta den traditionella ”Sancochon”, en rätt där saltad, torkad fisk är huvudingridiensen. Till fisken serveras potatis och ”gofio” en slags majsmjölsmassa.

Torkad fisk

Från Las Palmas olika saluhallar rapporteras hektisk aktivitet vid fiskhandlarna. Det ser ut som om folk spenderar lika mycket pengar på maten inför påsken iår som tidigare bara med den skillnaden att många fler kommer att äta hemma, säger en av de som jobbar på saluhallen i den gamla stadsdelen Vegueta.

För de allra flesta skall fisken vara ”Cherne”. Några använder ”Corvina” och det finns ytterligare en del ”nymodigheter”, men cherne har alltid varit favoritvalet inför påskens Sancocho.

Onsdagen var förstås den stora handelsdagen inför påsken, men saluhallarna i Las Palmas öppnar halvdag även idag, skärtorsdagen, så att det säkras att alla kan få och hinna handla ingridienserna till årets sancocho.
(Canarias7)

I spanien firar man påsken mycket seriöst. Vi har tidigare publicerat en artikel om Semana Santa och dess traditioner.

Under hela påskveckan brukar det i normal fall (icke under pandemin) vara flera olika processioner på alla kanariska öar och alla dess byar. Olika så kallade ”cofradias”ger sig ut på gatorna med de olika helgonen. 

Läs mer: Spanjolene holder seg i alle fall till historien

Amadores stranden