Under tisdagen godkändes en ny lag som gjorde det obligatoriskt att använda ansiktsmask överallt – och utan undantag, nästan. De enda undantagen som godkändes handlade om de som hade medicinska anledningar för att inte kunna använda mask. Samt för de som önskade genomföra individuell träning utomhus. De behövde inte heller använda mask.

Men överraskningen, och förvåningen, blev total för nästan hela landet när det framgick att man nu måste ha mask på sig vid poolen och på stranden. Ja, till och med när man solade…

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Amadores

Nu har myndigheterna på Balearerna (Mallorca etc) och Kanarieöarna hittat ett kryphål som gör att de kan fortsätta med samma restriktioner som tidigare. Det vill säga att man måste ha mask på sig på väg till och från stranden eller poolen. Dessutom om man promenerar runt där. Men när man ligger ner eller är på väg till eller från badet så behöver man inte ha ansiktsmasken på sig.

Detta förutsatt att man kan bibehålla det minimiavstånd som gäller. Även här stöter man dock på vissa oklarheter. Enligt tidningen Canarias7 måste minimiavståndet i det här fallet vara 2 meter, medan det ”vanliga” miminiavståndet i Spanien är 1,5 meter. Minimiavståndet gäller också bara gentemot personer som man inte bor tillsammans med.

Dessvärre kan det se ut som ännu en regel som inte är riktigt klar och tydlig. Och frågan är om vi hört det sista i detta fallet. Lagen är ju definitivt genomförd och myndigheterna på nationell och regional nivå skall ta upp temat igen vid sitt möte kommande onsdag.
(La Provincia + Dag&Natt)

Amadores stranden