Tullmyndigheterna i Las Palmas genomförde i lördags en kontroll av ett misstänkt fartyg. Operationen, som gått under namnet ”Avio” har fullföljts av en rad spanska myndigheter knutna till tullen, och organiserad brottslighet bland annat.

Det misstänkta fartyget lade ut från hamnen i Den Oever i Nederländerna den 7 december 2020. När fartyget passerade regionen Galicien i norra Spanien så inledde tullmyndigheterna där en uppföljning av fartyget. Av flera skäl ansåg man fartyget vara misstänkt. Bland annat för att det gick för att vara en fiskebåt, men saknade den utrustning som en fiskebåt rimligen har. Dessutom hade fartyget fått nya ägare helt nyligen.

Till slut blev det alltså tullmyndigheten i Las Palmas som slog till och gjorde kontrollen. Med start i fredags den 26 mars och med avslutning på lördagsnatten upptäcktes inte mindre än 18.000 kilo hasch ombord. Tillslaget skedde på internationellt vatten cirka 170 sjömil sydöst om Gran Canaria.

Fartyget seglade med Panama flagg och de tre besättningsmännen var samtliga från Ukraina.

Både fartyg, besättning och det beslagtagna haschet fördes sedermera till hamnen i Las Palmas där besättningen anhållits.

Fiskebåt

Det framgår inte av artikeln huruvida man vet vart drogerna skulle. Detta var tredje tillslaget mot knarksmuggling till havs som tullmyndigheter och andra undersökande organisationer gjort i närheten av Kanarieöarna sedan i september. Det första tillslaget gällde 35 ton hasch, och det andra, som gjordes i december, gällde också precis som denna gången 18 ton hasch. I och för sig är inte hela beslaget kontrollvägt ännu, varför det kan komma att uppstå differenser när arbetet är avslutat.
(Canarias7)