Precis på gränsen mellan kommunerna San Bartolome de Tirajana och Mogan, ligger cementfabriken intill staden Arguineguin.

Fabriken är privatägd och sysselsätter idag en hel del direkt anställda och ytterligare ett större antal indirekt.

Fabriken har sedan starten, 1972, sin egna hamn dit varuleveranser ankommer och produkter skeppas iväg.

Fågelvy Cementfabriken

Men hamnen fick bara 50 års tillstånd när den byggdes och detta tillstånd går nu ut i oktober 2022. Och frågan som hamnat på politikernas bord är huruvida hamnen skall få fortsätta att vara där eller ej.

Formellt tillhör fabriken och hamnen kommunen San Bartolome de Tirajana. Borgmästaren i kommunen, Conchi Narvaez, tvekar inte när hon får frågan. Hon är nämligen helt övertygad om att hamnen bör få ett förlängt tillstånd. Samtidigt så är hon tydlig med att hon inte talar för hela den koalition som sitter vid makten i kommunen. Bland de andra tre partierna som delar makten är inställningen varierande. Och till slut blir det ett beslut för den kanariska regeringen att ta. Från detta håll finns inga indikationer alls per idag.

Borgmästaren passar på att påminna om hur stort beroendet är av turismen på Gran Canaria och i kommunen. Därför menar hon att det är bra att ha något alternativ till den. Här finns alternativet redan klart och fungerande, varför man bör låta hamnen vara. Alternativet skulle vara att forsla alla produkter till och från fabriken via motorvägen, vilket skulle innebära ett hundratal lastbilar om dagen och ett utsläpp på 3.000 ton CO2, avslutar hon.
(Canarias7)

Fågelvy Cementfabriken