”Restriktionerna och begränsningarna är till för att skydda allmänhetens hälsa och för att rädda liv. Här centrerar vi hela vår aktivitet”

Detta är orden som inrikesministern i Spanien, Fernando Grande-Marlaska, uttalade inför det stora jobb de har framför sig i och med påskhelgerna.

Ministern har utlovat nästan 65.000 poliser i tjänst för att se till att de regler som finns kommer att följas. Bland annat den regel som förbjuder resor mellan de olika regionerna i landet.

Redan under förra veckan genomfördes 162.000 kontroller vilket medförde att 9.500 personer bötfälldes. Detta kommer ytterligare att intensifieras under den närmaste tiden då 64.200 poliser, framför allt Guardia Civil, kommer att bevaka att reglerna respekteras.

Kontroller kommer att finnas vid alla gränser mellan regioner i landet. Dessutom kommer kontroller att finnas mellan olika provinser inom regionerna där beslut om förbud mot rörlighet mellan provinser tagits.

”Vi befinner oss fortfarande i en exceptionell situation” fortsätter ministern. ”Vi bör stanna hemma och undvika att resa maximalt. Dessa restriktionerna är egentligen framtagna och godkända för att undvika att behöva ta till ännu hårdare restriktioner i framtiden för att undvika en fjärde våg av viruset”.
(Canarias7)

Poliser