Det är dags igen för lite calima på Kanarieöarna. Calima är vindar som kommer från Sahara i Afrika och som innehåller sand och dammpartiklar. Denna calima drabbar öarna några gånger per år. Vanligtvis i rätt beskeden form, men det händer att den slår till rejält, vilket kan medföra både hälsomässiga risker som rent praktiska.

För personer med andningsbesvär rekommenderas munskydd, vilket ocksä gäller övrig befolkning om caliman blir intensiv.

Under slutet av februari 2020 drabbades öarna av den värsta caliman på många år. Det ledde bland annat till att flygplatserna på öarna fick stänga på grund av brist på sikt. Över 800 flyg omdirigerades eller ställdes in under 2 dagar.

Denna gång började calimen redan under gårdagen, tisdag. Framför allt var det ön Fuerteventura som märkte detta.

Men under kvällen och natten har den också dragit in över Gran Canaria. Andelen sand och dammpartiklar i luften steg under tisdagen i Playa del Ingles från 45 PM10 per kubikmeter luft klockan 13.00 till 85 klockan 16.00. Som jämförelse hade Fuerteventura 209 PM10 klockan 18.00. PM10 är måttet på partiklar i luften och mäts i mikrogram per kubikmeter luft.

Caliman kommer att hålla på fram till fredag då den så sakteliga drar sig tillbaka från väster till öster. Torsdagen kommer att innehålla kraftiga vindar framför allt på Gran Canarias östra och sydöstra kust. Vindarna kan uppnå stormstyrka.

Temperaturerna stiger både dagtid och kvällstid.
(Canarias7)

Satelitbild