Polisen genomför ständiga kontroller i hamnarna på Kanarieöarna för att förhindra att flyktingar tar sig ombord och reser till det spanska fastlandet. Under gårdagen var det mycket aktivitet i hamnen i Santa Cruz på Tenerife, där ett fartyg skulle avgå mot staden Huelva på fastlandet. Under förmiddagen omhändertog polisen 30 personer som försökte komma ombord. Eftermiddagen gav ytterligare 20 fall.

Containers

Från polisens håll uppger man att över 100 personer avvisats under den senaste veckan. Vissa av flyktingarna försöker gömma sig i hjulhus eller på andra platser på bilar som skall köra ombord. Andra väljer att försöka gömma sig i olika containers som skall med fartygen. En del har till och med biljetter, men så länge de saknar identifikation så kommer de inte med ombord på resan.

Däremot gör de egentligen ingenting olagligt. Polisen nöjer sig därför med att avvisa dem från hamnområdet. Undantaget är om flyktingarna blir bråkiga eller motsäger sig polisens direktiv. Då kan de tas omhand av polisen.
(La Provincia)

Guardia civil ledsagar