I detta fall pratar vi om vädret på Kanarieöarna under vintern som avslutades under lördagen i och med infallandet av vårdagjämningen och starten på våren.

Då kanske det kan låta underligt att konstatera en temperatur på minus 14,2 grader – på Kanarieöarna! Det handlar om temperaturen vid linbanan vid berget Teide på Tenerife. Dagen var den 9 januari.

Just vid ovädret som fick namnet ”Filomena”, så drog en kallfront in över öarna. Senare fick vi uppleva ytterligare några riktigt svala dagar i perioden 3 till 7 februari.

Molntäcke

Foto: @pepedevora16

Å andra sidan upplevde vi sommarvärme i perioden 27 januari till den 1 februari med temperaturer runt 28 grader.

Men generellt så uppger metrologerna i landet att vintern varit ”väldigt normal”.

Genomsnittstemperaturen på öarna har varit 15,3 grader, vilket är 0,2 grader varmare än genomsnittsvintern. I december var genomsnittstemperaturen 15,2 grader och i januari 14,9.

Även när det gäller nederbörden har vintern varit normal. Genomsnittsnederbörden på öarna var 135 mm under vintern. December var torr, då det bara föll 49% av den normala, genomsnittliga nederbörden. Detta tog vi igen i januari, då det regnade mer än normalt.

Februari slutade, precis som vintern i helhet, helt normal eller något under genomsnittet.

Våren spås bli varm. Trots detta menar man att ett kallare väder är att vänta inom den närmaste veckan. Men redan till påsk skall vi vara tillbaka till normala temperaturer igen.
(Canarias7)

Foto: @pepedevora16

Tejeda Dalen