Påsken närmar sig och restriktionerna kommer att öka för i ett försök att hålla tillbaka smittorisken för coronaviruset.

Erfarenheten från semestermånaden augusti, från jul och nyårsfirandet och till viss del från den nyligen inställda, men på många håll ändå firade karnevalen, ger klara och tydliga besked. Vid ledig tid, när människor får mer tid att träffas. Då familjer samlas efter en tid från varandra och när omständigheterna inbjuder till fest. Ja, då stiger antalet smittade drastiskt.

Sköterska tar test

Därför har Spanien som helhet infört reseförbud mellan de olika regionerna. Undantag från detta förbud är de bägge ö-grupperna i landet, Balearerna och Kanarieöarna. Men efter denna veckas krafttag från den kanariska regeringen så kommer det inte att vara helt fritt att resa mellan de kanariska öarna heller. Faktum är att från och med natten mellan söndag, i morgon, och måndag så träder ett reseförbud i kraft att förflytta sig mellan öarna. Endast de som har ett giltigt skäl får resa.

Men under perioden 26 mars till 9 april, det vill säga hela påskperioden, så lättar man lite på dessa regler och tillåter resor. Dock med en negativ coronatest som krav.

Som vanligt får inte testen vara äldre än 72 timmar. Man godkänner både PCR tester och antigen tester. Dessutom räcker det med att ha en negativ test när man lämnar sin hemmaö. Inte när man reser tillbaka.

För att klara av detta ökade test-tryck, så finns det 128 olika privata kliniker att tillgå där de genomför dessa tester. 70 av dessa finns i Las Palmas provinsen (Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura) och 58 i provinsen Santa Cruz de Tenerife.

Priserna på testerna varierar beroende på vilken test man väljer. Antigentesten kostar generellt mellan 25 – 40 euros medan PCR testen kan tas för 90 – 140 euros.
(Canarias7)

Bord med sköterska