Svårigheterna med att få bukt med smittan på Gran Canaria, Tenerife och Fuerteventura har gjort att myndigheterna tagit beslutet att höja restriktionskategorin på dessa öar till 3 från nuvarande 2. Vissa lättnader görs emellertid jämfört med sist öarna befann sig i kategori 3.

Utegångsförbudet kommer att gälla mellan 22.00 – 06.00, vilket inte är någon förändring från nuvarande restriktion. Max antalet personer som får samlas fortsätter också att vara fyra.

Nytt blir att barer och restauranger tvingas stänga sin servering inomhus. Men å andra sidan kommer restauranger att få sälja take away mat fram till 24.00.

Dessutom kommer det inte att gå att resa mellan öarna om man inte har ett godkänt skäl. Detta kan vara sjukbesök, arbete och liknande. Denna restriktion lättar man på under perioden 26 mars till 9 april, då andra typer av resor godkänns så länge man kan visa upp en negativ coronatest.

Däremot kommer gym att få fortsätta att ha öppet som vanligt, även om max antal besökare begränsas till 33% av normal nivå. Dessutom gäller här ett minimiavstånd på 2 meter, ansiktsmask och max 4 personer vid gruppträning.

Lanzarote fortsätter att vara i kategori 2, faktiskt med rätt stor möjlighet att inom kort komma till kategori 1. I den lägsta kategorin, nummer 1, befinner sig de mindre öarna La Palma, El Hierro och La Gomera.

De nya reglerna träder i kraft natten mellan söndag och måndag klockan 00.00.
(Canarias7)

Blas Trujillo