Kustbevakningen upptäckte och kom till undsättning för tre olika flyktingbåtar under onsdagen.

Tack vare den flygspaning som genomförts kunde den första ”pateran” upptäckas under onsdagen. Den befann sig då cirka 150 km utanför Gran Canarias kust.

Ombord fanns 36 personer. Av dessa var 18 kvinnor, 14 män och 4 barn. Två av barnen uppges vara ”mycket små”.

Amadores

Samma båt plockade upp nästa grupp av flyktingar. Båten från kustbevakningen var på väg till hamnen i Arguineguin när nästa ”cayuco” upptäcktes via radar. Även passagerarna på denna flyktingbåten togs ombord. Det handlade om totalt 48 personer, samtliga män.

Väl i hamn i Arguineguin visade det sig att tre passagerare från den första båten behövde läkarhjälp. Det handlade om en gravid kvinna, en person som var uttorkad och en som fått en fraktur under resan.

Ungefär samtidigt som detta skedde upptäcktes en tredje farkost strax utanför Lanzarotes kust. Ombord fanns 31 personer. Av dessa var 30 män samt en kvinna. Dessutom kan det se ut som om nio personer kan vara minderåriga.

Dessa fördes alla till hamnen i Arrecife, huvudstaden på Lanzarote.

Ytterligare ett dödsfall kan summeras till årets siffra gällande ”la ruta Canaria” – den kanariska rutten, som överfarten från Afrika till Kanarieöarna kallas. Det var en person som omkom på den första av de tre båtarna. Den döda personen kastades överbord under resan uppgav andra personer som rest med farkosten.
(Canarias7)