Under perioden som Gran Canaria befann sig i restriktionskategori 3 så införde kommunen i Las Palmas – och i vissa andra kommuner – möjligheten att barer och restauranger skulle kunna bygga ut sina uteserveringar provisoriskt för att på så sätt kunna erbjuda kunderna någonstans att sitta. Under denna period var all servering inomhus förbjuden och uteterrasserna fick endast användas till hälften.

Reglerna var enkla. Man fick använda trottoarer och parkeringsplatser som uteserveringar så länge man inte störde trafiken, in och utkörningar från garage och liknande. Dessutom fick man inte hindra framkomligheten för de med rörelsehinder.

Men när Gran Canaria avancerade till restriktionskategori 2 så togs detta, provisoriska, tillstånd bort. Nu kunde ju barer och restauranger servera inomhus, om än med minskad kapacitet.

Röster från branschen höjdes omedelbart för att återinföra de provisoriska terrasserna. Detta då det visade sig att de flesta vill sitta utomhus i dessa tider. Dels på grund av det fina klimat som råder, men också med hänsyn till coronaviruset.

Nu har kommunen, efter en hel del fram och tillbaka, gått med på detta och ansökan om att få sätta upp provisoriska uteserveringar igen gäller från och med idag, onsdag.
(Canarias7+ Dag&Natt)

Uteservering