Inatt klockan 00.00, natten mellan söndag och måndag förändras restriktionerna lite grann på Kanarieöarna. Tenerife, Gran Canaria och Fuerteventura befinner sig för närvarande i restriktionskategori 2, men myndigheterna har nu gjort en variant av de restriktioner som tillhör denna kategori för att på så sätt undvika att höja öarna till kategori 3.

Kategori 3 skulle ha inneburit att resor mellan öarna skulle utsättas för restriktioner och endast nödvändiga transporter av varor, eller till och från arbete skulle ha tillåtits. Dessutom skulle hela restaurang och barnäringen varit tvungna att stänga all form för inomhusservering.

Med den nya varianten av kategori 2 så undviker man detta.

Men samtidigt tyder smittoutvecklingen på dessa öar på att ytterligare åtgärder krävs. Därför tidigarelägger man utegångsförbudet från 23.00 till 22.00. Därefter får man hålla sig hemma fram till 06.00 förutsatt att man inte har ett giltigt skäl, exempelvis att resa till eller från jobbet, besöka jourapotek eller liknande.

Maximalt antal människor som får samlas på såväl allmän som privat plats är 4 personer om det inte handlar om människor som bor tillsammans.

Barer och restauranger kan hålla servering igång både inomhus och utomhus. Dock får man bara använda 50% av de ordinarie platserna. Maximalt 4 personer per bord. Vid bardisk maximalt 2 personer. Barer och restauranger skall vara stängda senast 22.00.

Övriga restriktioner som redan gäller sedan tidigare, fortsätter att gälla även nu, exempelvis användande av ansiktsmask och ett minimiavstånd på 1,5 meter mellan personer.
(Canarias7)

Kanarisk Polis