Flyktingvågen till Kanarieöarna ökade kraftigt under hösten och vintern 2020. Detta har det skrivits flitigt om i kanarisk press, vilket vi relaterat till upprepade gånger.

Ett av de beslut som togs då var att använda stängda hotell som flyktingförläggningar. Hotellen var stängda på grund av utebliven turism skapad av coronaviruset, och den hastigt och kraftigt ökande ankomsten av flyktingar gjorde att myndigheterna stod utan ordinarie flyktingförläggningar.

Balkong med immigranter

Ett tiotal hotell och lägenhetsanläggningar har använts. Framför allt i Puerto Rico, men även i Maspalomas och Playa del Ingles.

Till att börja med var de flesta positiva till denna lösning. Men med tiden, då denna, provisoriska lösning har visat tecken på att permanenta sig har protesterna ökat. Från såväl kommunerna själva som från organisationer och privatpersoner.

Flera flyktingförläggningar har öppnat under tiden, och idag är problemet på väg att lösas enligt personen som agerar som centralregeringens representant på Kanarieöarna.

Fortfarande finns ungefär 2.000 flyktingar inkvarterade på olika hotell och lägenhetsanläggningar på södra delen av Gran Canaria. Meningen var att dessa skulle vara tömda i mitten av februari, något som inte kunde uppfyllas.

Nu menar myndigheterna att detta mål skall klaras av till i mitten av april. Då skall hotellen vara tömda och de flyktningar som fortfarande kommer att vara kvar på öarna kommer att finnas på de speciella anläggningar som preparerats för dem.
(Dag&Natt, Canarias7)

Läger på Tenerife

Flyktingläger på Tenerife Las Raìzes