Denna gång är det brandväsendet i Las Palmas som tar hjälp av tekniken. Tre droner har införskaffats för att kunna hjälpa till vid bränder eller andra nödsituationer.

En av drönarna som inskaffats kan dessutom jobba i regn och över hav, vilket ger ytterligare möjligheter till att agera vid olyckor och liknande till havs eller utmed den långsträckta kuststräcka som Gran Canaria har.

Denna drönare kan dessutom bära med sig upp till 1 kg packning, vilket gör att man kan komma till undsättning med en livräddningsväst eller liknande.

En av de andra drönarna är utrustade med en termisk kamera vilket gör att den redan från 100 meters avstånd kan ge oss en klar och tydlig bild från eldhärden, precis som om vi var där, mitt i centrum. Detta ger oss betydligt bättre möjigheter att utarbeta rätt och riktig strategi för att släcka elden.

Drönarna är också utrustade med belysning som lyser upp cirka 100 kvadratmeter. Dessutom kan de framföra besked till den person som befinner sig i nöd, vilket innebär hjälp till både den nödsatte och till de som skall rädda.

Drönarna kommer dessutom att användas vid olyckor där farliga produkter är inblandade, olyckor ombord på fartyg eller inne i byggnader.

Piloterna är utbildade både på Gran Canaria och på det spanska fastlandet för att kunna sköta dessa droner på bästa tänkbara sätt.
(Canarias7)

Drönare