Trafikpolisen kan antingen glädjas eller vara besvikna på fjolåret… Antalet personer som bötfälldes för fortkörning minskade med 37,5% eller med 32.157 personer under 2020. Detta förde till betydligt mindre intäkter för trafikpolisen.

Dessvärre är det nog inte ett tecken på att man blivit duktigare att hålla fartsgränserna på Kanarieöarna, utan ett direkt resultat av de restriktioner som Covid-19 har orsakat.

De 78 fasta radarapparaterna som finns uppmonterade på de kanariska öarna samt ytterligare av den mobila varianten fotograferade 53.523 fortkörare under fjolåret. Att jämföras med 85.680 året innan.

Kanarierna betalar i genomsnitt 16,8 miljoner euros i olika trafikböter. Inte bara för fortkörning utan med alla varianter inkluderade. Men under 2020 fick myndigheten se cirka fyra miljoner mindre i kassan, eftersom antalet bilar i trafiken sjunkit till ett minimum på många år.

Den mest effektiva radarstationen på ö-gruppen, det vill säga den som tar flest fortkörare, är den som finns efter motorvägen GC-1 på Gran Canaria. Den sitter uppsatt vid kilometer 5,3 utanför köpcentret El Mirador i körriktning mot Las Palmas. Bara denna radar tar årligen cirka 11.000 fortkörare – trots att de flesta vet att den sitter där…

Positivt är också att antalet olyckor minskade under fjolåret. Även det som ett resultat av den mindre trafiken. Totalt omkom 22 personer i trafiken på Kanarieöarna, vilket var 17 färre än året innan. Samtidigt minskade antalet skadade som behövde sjukhusvård med 26,7%.

Vanliga fortkörningsböter kostar 200 euros att betala. Samtidigt förlorar föraren 3 poäng på sitt körkort (man har 12 poäng från start).

Spanjorerna som helhet betalade 374,3 miljoner euros i böter under 2019!
(La Provincia)

Las Canteras i oväder