Måndagen den 8 mars firas de internationella kvinnodagen. En dag som av tradition består av manifestationer och demonstrationer.

På Kanarieöarna har man godkänt 15 olika manifestationer inför söndagen och måndagen. Detta trots att hälsomyndigheterna kraftigt avråder från allt det som leder till att folkmassor skapas.

Till och med de kanariska myndigheterna, efter att ha godkänt dessa manifestationerna, har gått ut med information där man ber folk att inte delta i dessa.

Allt givetvis för att undvika en ökad smittospridning på grund av koncentrationerna av folk.

Samtidigt säger man att de som vill delta i denna typ av aktion, bör försöka hitta andra alternativ – än folkmassor – för att minska riskerna.

I Madrid har man tagit beslutet att förbjuda alla typer av manifestationer inför denna kvinnodag.

Alla organisationer som sökt tillstånd är givetvis besvikna och arga. Flera avser att överklaga beslutet då man menar att det går emot folkets rätt att demonstrera.

Myndigheterna å sin sida hävdar givetvis att förbjudet inte har med den internationella kvinnodagen att göra, utan att förbudet har tillkommit då antal demonstrationer och antalet människor som beräknas vilja delta blir så stort att det blir hälsovådligt.

Totalt har det ansökts om tillstånd för 104 olika akter i Madrid mellan söndagen och måndagen. Drygt 70 av dessa handlar om kvinnodagen.

Myndigheterna uppskattar att dessa skulle kunna innebära att uppskattningsvis 60.000 personer skulle samlas på Madrids gator och torg.
(Canarias7)

Las Canteras i oväder