Kanarieöarna är hårt drabbade av arbetslösheten, som fortsätter att stiga till allt högre nivåer. Situationen är liknande, i huvudstaden Las Palmas även om man där kan finna en ljuspunkt.

Staden har ungefär 375.000 invånare och nu pekar statistiken på att nästan 49.000 personer saknar jobb. Till dessa siffror skall alla permitterade läggas till. Det innebär ytterligare nästan 38.000 personer. I nuläget använder sig 5.235 företag av de speciella permitteringsreglerna som gäller i Spanien på grund av coronaviruset.

Inte sedan 2015 har arbetslöshetssiffran varit så hög i Las Palmas.

Aktiviteten i hamnen i Las Palmas fortsätter emellertid att vara hög. Hamnen redovisade häromdagen ett positivt bokslut för fjolåret, trots nedstängning och allmän kris.

Detta får ses som ett av få positiva tecken. Ett tecken som dessutom gör att huvudstaden klarar sig något bättre än omkringliggande områden.

Medan arbetslösheten i Las Palmas stigit med 24% sedan februari i fjol så är siffran för hela Gran Canaria. Här är ökningen 28,32%. För provinsen Las Palmas, alltså öarna Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura är ökningen 36,51% och för alla de kanariska öarna hamnar siffran på 36,39%.

Av de arbetslösa i huvudstaden är 26.725 kvinnor och 21.843 män. Den mest utsatta åldersgruppen är de äldre. Totalt 53% av de som saknar jobb är mellan 45 – 65år gamla. Däremot är ökningen störst för gruppen under 25år. Här är ökningen under det senaste året drygt 60%. De representerar emellertid bara 8% av den totala arbetslösheten.
(Canarias7)

Vaccinering