Erfarenheterna från augusti månad och jul och nyårshelgerna visar klart på riskerna för ett ökat smittotal när folk har ledigt.

Nu närmar sig påsken, en helg som av tradition bland annat betyder familjesammankomster och fester.

Under dagen idag, torsdag, kommer centralregeringen och de olika spanska regionerna att ha ett gemensamt möte om hur restriktionerna bör utformas inför de stundande helgerna. Många av regionernas ledare är för skärpta restriktioner. Dessutom vill många att man behåller reserestriktioner mellan olika regioner. Ja, till och med i vissa fall mellan olika kommuner.

Andra, såsom exempelvis Madrid, är snarare för lite mer avslappnade regler för att på så sätt inte belasta ekonomin lika hårt.

Den kanariske presidenten är inne på linjen att restriktioner måste till för att undvika en ny våg med ökat antal smitta. Däremot anser han inte att det skulle vara nödvändigt med restriktioner när det gäller resor mellan öarna eller till andra platser i landet.

Det viktiga, tycker flera ledare, är att restriktionerna blir något sånär likadana i landet. Dessutom att det klart uttalas vad varje region kan göra och vad man inte kan göra.

Hela Spanien, och Kanarieöarna speciellt, är på bättringsvägen och visar i många fall upp lovande statistikre över spridningen av smittan. Denna linje bör bibehållas, varför vi med stor sannolikhet kan skriva om förslag på restriktioner redan i morgon när vi fått information om vad som sagts på dagens möte.
(Maspalomas Ahora)

Las Canteras i oväder