Den kanariska regeringen meddelade på måndagen att de olika kategorier, eller nivåer, av restriktioner i princip lämnas oförändrade tills vidare. Den enda skillnaden av betydelse är att Lanzarote får lämna den tuffaste kategorin – 4 – och hamnar nu i kategori 3.

Gran Canaria och Tenerife fortsätter i kategori 2. Fuerteventura, La Palma, El Hierro och La Gomera fortsätter i kategori 1.

Myndigheterna meddelar samtidigt att de är oroliga för påsken. Erfarenheter från tidigare ledigheter visar att de ofta för med sig en ökning av smittade personer.

Därför har man ändrat reglerna lite grann för de öar som är i kategori 1. Från att tidigare inte haft något utegångsförbud, så ändras detta nu till att gälla från 00.00 till 06.00. Samtidigt följer öppettider för barer och restauranger samma mönster. De skall vara stängda senast klockan 00.00.

För kategori 2 fortsätter utegångsförbudet att gälla från 23.00 – 06.00 och för kategori från 22.00 – 06.00.

I kategori 1 får maximalt 75% av platserna inomhus användas inom bar/restaurang. I kategori 2 får maximal 50% av platserna inomhus och maximalt 75% av platserna på uteserveringar användas.

Ytterligare mindre förändringar, framför allt gällande utövande av idrott i lag förekommer.

Generellt gäller att i kategori 2,3 och 4 får inte evenemang som orsakar folkmassor genomföras utan att först ha tillstånd för det.
(Canarias7)

President Torres