De flesta sektorer har förlorat kraftigt under det senaste året. Coronaviruset har skördat offer bland människor och bland de flesta branscher.

Ett av undantagen är emellertid dagligvarubranschen, som sett att deras försäljning ökat under det gångna året.

I detta fallet ingår matvaror, drycker, parfym och hygienartiklar i statistiken.

Tonfisk

Ökningen av försäljningen i denna bransch beror givetvis på att omständigheterna gjort att folk har haft mindre möjligheter, tillåtelse och lust att spendera mer tid på restauranger etc. Dessutom var ju hela samhället i princip nedstängt under nästan tre månader, då en av anledningarna att överhuvudtaget få gå ut, var just att få handla i livsmedelsaffärerna.

Försäljningsökningen beror också till viss del på en prisökning, som i Kanarieöarnas fall har fastställts till 2% under fjolåret.

Spanien som land registrerade en ökning av försäljningen i denna bransch till 12,7% under 2020.

När det gäller Kanarieöarna slutade försäljningsökningen på hälften, det vill säga cirka 6%. Anledningen till att det gick sämre för Kanarieöarna än resten av landet skylls på alla de supermercados som finns i turistområdena och som i många fall varit tvungna att stänga, eller arbeta med väldigt liten omsättning.

Värst drabbade av detta fenomen har Lanzarote och Fuerteventura varit. Där tvingades en kedja med 60 butiker att helt och hållet slå igen.
(Canarias7)

Matvaruvagn