Centralregeringen i Madrid informerar om att deras ”Plan Canarias” (kanarie plan) kommer att stå klar under kommande vecka. Just idag, fredag, informerar man om att det nya centret, ”Las Canteras” på Tenerife öppnar med sina 1.642 platser.

Återstår då att öppna det center som banken ”Bankia” lånat ut till myndigheterna. Detta center ligger i hamnområdet – El Sebadal – i Las Palmas.

I och med den öppningen så har man öppnat ”El Colegio” med 630 platser, ”Canarias 50” med 1.190 platser, ”El Sebadal” med 500. Dessa på Gran Canaria.

På Tenerife finns de nyöppnade omhändertagningscenters ”Las Raices” med 1.200 platser med möjlighet till utökning och ”Las Canteras” med 1.642.

Till slut finns ”El Matorral” på Fuerteventura med 648 platser. Med dessa, samt de som fanns sedan tidigare förfogar myndigheterna nu över 7.000 platser för anländande flyktingar. Med detta skall tömningen av de hotell som fortfarande används på södra Gran Canaria slutföras. Då kommer också de provisoriska omhändertagningscenters som dessa hotell har varit att stängas definitivt.

För de nya anläggningarna har man valt att prioritera lokala leverantörer och lokal arbetskraft. För tillfället har 761 personer anställts för att sköta de nyöppnade anläggningarna på öarna.
(La Provincia)

Tältläger