Den brittiska premiärministern Boris Johnson meddelade i måndags att Storbritannien räknar med att kunna införa lättnader i landets restriktioner från och med våren. I samma anda meddelade han att man utgår från att utlandsresor blir tillåtna från och med den 17 maj. Detta datum är givetvis preliminärt och kan ändras beroende på pandemin och på utvecklingen av vaccinationerna.

Onelia Bueno

Uttalandet var dock precis det som hela de brittiska resebranschen hade bett om. Något att ta fasta på.

Från researrangörerna och flygbolagen kom omedelbart reaktioner om en kraftig ingång av nya bokningar. Enligt kanarisk press så uppgick ökningarna till 300 – 600%, utan att specificera något mer.

Representanter för de kanariska turistorganisationerna var också snabba med att tillägga att ökningarna kommer från näst intill obefintliga nivåer, varför man är tvungen att se på dem med en viss distans.

Framför allt meddelas en betydligt högre bokningsingång för juli månad. Länderna som visar sig populärast är Spanien, Grekland och Turkiet. Reaktionen från britterna visar tydligt att reselusten finns där och att man vill komma iväg så fort som viruset kan bedömas såsom kontrollerat.

Jose Maria Mañaricua, som är representant för turistfederationen på Gran Canaria ställer sig lite avvaktande till de nya bokningstalen. Dels för att de utgår från så låga tal att procenthöjningar blir svåra att tyda. Dels för att Kanarieöarna förmodligen får svårt att ta någon större del av dessa nya bokningar. Han påpekar att öarna går in i en lågsäsong från och med tiden efter påsk och då har man svårt att konkurrera med övriga europeiska destinationer som ligger mycket närmare avreseorterna.

Samtidigt beklagar han att hela vintersäsongen gått förlorad. Generellt tror man inte heller att påsken kommer att generera annan turism än den lokala, regionala och kanske något från det spanska fastlandet.

Hoppet står nu framför allt till att allt ordnar sig inför kommande vintersäsong med start i oktober…
(Canarias7)

Las Canteras i oväder