Gran Canaria fick något mildare restriktioner från igår. Detta tas emot med öppna armar från de flesta håll, men kanske är det barer och restauranger som är mest positiva. Men trots att förändringen från ”kategori 3” till ”kategori 2” är positivt för hela sektorn, så kommer det inte att vara tillräckligt. I bästa fall kommer man att kunna täcka kostnaderna, men att tjäna pengar är ännu långt borta.

I och med förändringen av kategori så får barer och restauranger öppna inomhus igen. Detta var inte möjligt under kategori 3. Visserligen gäller restriktioner nu också, då endast 50% av sittplatserna får användas, men förbättringen är uppenbar. Dessutom har utegångsförbudet senarelagts med en timme. Restaurangerna kan nu ha öppet till 23.00, vilket, enligt dem själva, gör att de får en möjlighet att servera middag. När stängningstiden var klockan 22.00 var det nästan omöjligt att hinna servera middag, säger en av restaurangägarna. Här får man ha i åtanke de sena matvanor som råder på Kanarieöarna.

Uteserveringarna går också från att få ha 50% beläggning till 75%. Dock kvarstår kravet om två meters avstånd mellan borden, vilket i stort sett omöjliggör 75% beläggning för de allra flesta.

Dessutom är man besviken i Las Palmas på att myndigheterna valt att ta bort möjligheten att montera uteserveringar provisoriskt på trottoarer och parkeringsplatser för att hålla driften igång. I huvudstaden har denna möjlighet tagits bort, medan den kvarstår i andra kommuner, bland annat San Bartolome de Tirajana, turistkommunen dit bland annat Playa del Inges tillhör. Bar och restaurangägarna i Las Palmas säger sig ha svårt att förstå att man kan behandla samma bransch så olika i kommunerna.
(Canarias7)

Generella Regler som gäller:  ändringar av restriktioner

Restaurangbord