Ryktet säger att Gran Canaria går från restriktionskategori 3 till kategori 2 på måndag. Något som fortfarande inte är bekräftat eftersom myndigheterna har sagt att de inte tar något beslut förrän på söndag.

Bar, restaurang och kafeteriaägare visar emellertid oro för att de nu gällande reglerna för servering skall förändras om kategoriförändringen sker. De syftar då på de speciella tillstånd som delats ut under tiden som ön befunnit sig i kategori 3, och som givit dem möjlighet att använda delar av trottoarer och parkeringsplatser för att bygga ut sina uteserveringar.

I kategori 3 är det förbjudet att servera inomhus. Den enda servering som kan ske skall göras utomhus. Därför tog flera kommuner på Gran Canaria beslutet att låta de barer och restauranger som kunde, få etablera sig på allmän mark. Allt så länge som fotgängare och liknande inte förhindrades.

Nu vill branschen att dessa regler skall fortsätta gälla ända fram till dess ön går in i kategori 1, även om inomhusservering tillåts redan vid kategori 2.

Kommunen har ännu inte uttalat sig om hur de ställer sig till detta förslag. Enligt representanten för branschen så har borgmästaren givit positiva signaler, medan en artikel i Canarias7 ger intrycket av att kommunen redan indikerat att dessa terrasser måste stängas om ön går in i kategori 2.
(Canarias7)

Uteservering