Immigranter på hotell

Centralregeringen i Madrid gick för drygt en månad sedan ut och sa att samtliga flyktingar som bodde i hotell och lägenheter på södra Gran Canaria, skulle vara flyttade till speciella mottagningsläger per den 15 februari.

Detta löfte har inte uppfyllts.

I kommunen Mogan har man sett tendenser till att situationen förbättrats. Först tömdes lägenhetshotellet Puerto Azul.

Arguineguin Park

Onalia Bueno borgmästare i Mogan

Därefter Arguineguin Park. Därefter har också lägenhetshotellet Nido del Aguila i Puerto Rico tömts på flyktingar.

Myndigheterna i Mogan står också fram och säger att ytterligare förflyttningar görs och är på gång, men att man saknar konkret information för att veta hur flyttningarna genomförs.

Dock är det fortfarande 8 turistanläggningar i kommunen som fortfarande inhyser flyktingar.

I den andra turistkommunen, San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles etc) går det sämre. Av en artikel i Canarias7 framgår det att inga flyktingar flyttats från de anläggningar som använts i denna kommun. För bara några dagar sedan nämndes det att hotell Waikiki skulle stå näst på tur, men än så länge har ingenting skett.

De bägge turistkommunerna var till att börja med positiva till att upplåta några turistanläggningar tom tillfällig hjälp när ankomsterna av flyktingar kraftigt ökade under hösten. Inte vid något tillfälle yttrades det att dessa lösningar skulle permanentas. Men den långsamma lösningen på detta problem skapar nu problem, och kommunen Mogan fortsätter för tillfället att bötfälla de anläggningar som fortsätter att belägga sina hotell med flyktingar.
(Canarias7)