Vindarna med sand och damm som för närvarande trycker på från Sahara öknen kommer att fortsätta. Från början trodde man att caliman skulle avta redan under tisdagen, något som faktiskt också skedde under eftermiddagen och kvällen. Men nu ser man att den kommer tillbaka ytterligare en gång, lika stark, eller till och med lite starkare än under måndagen och tisdagen. Helt fritt från sand och damm kommer luften inte att vara förrän på fredag säger meterologerna.

Anledningen är en kraftig storm i norra Afrika med vindar från ost eller sydost.

Luften kommer att ha höga nivåer av partiklar PM10, vilket är partiklar, i fast eller vätskeform, som mäter mellan 2,5 till 10 tusendels millimeter. Dessa kan orsaka irritation på andningsvägarna för personer som under längre tid eller vid upprepade tillfällen utsätts för dem. Myndigheterna rekommenderar att personer med någon form för andningsbesvär undviker att vistas ute i denna luften. Ansiktsmasker som vi använder mot coronaviruset hjälper också till.

Sikten kommer idag, fredag att gå ner till 3.000 meter, även om man varnar för att den lokalt kan sjunka till 1.500 meter. Under gårdagen var visibiliteten 2.500 meter på flygplatsen på Gran Canaria.

På fredag väntas en ordentlig väderleksförändring då en lågtrycksfront är på väg in.
(Canarias7)

Calima