Häromdagen presenterades Canarian Airways vid ett möte på Tenerife. Canarian Airways är ett nytt flygbolag, till 100% ägt av kanariska intressen.

Det är ”el cabildo” – som vakar över intressen för sin ö – som nappat på initiativet och investerar in sig till 25% i flygbolaget. I övrigt är det hotellfederationen i provinsen Santa Cruz de Tenerife (Tenerife, La Palma, El Hierro och La Gomera) och ytterligare 14 hotellföretag som klivit in som ägare.

Avsikten är framför allt att komma förbi öarnas ”akilleshäl”, vilken är beroendet av researrangörer och utländska flygbolag och deras intresse eller inte intresse av att sätta upp flygkapacitet till Kanarieöarna.

Enligt initiativtagarna till detta flygbolag så kommer man att börja sälja biljetter i mars månad. Flygningar beräknas starta i juni iår.

Redan nu har man gått ut med information om att man kommer att flyga till 4 inrikesdestinationer; Madrid, Barcelona, Vigo och Bilbao. Dessutom är det, enligt flygbolaget, klart med flygningar till Glasgow, Cardiff och Munchen (Berlin figurerar i en annan tidningsartikel).

Enligt bolagets hemsida www.canarianairways.com framgår det att man kommer att öppna möjligheter att boka plats ”inom kort”.

I gårdagens utgåva av tidningen La Provincia, avslöjas emellertid en hel del saker som får projektet att verka lite mer osäkert.

Enligt La Provincia saknar bolaget tillstånd att flyga, ett s.k. AOC. Visserligen har företaget en AOC licens, men bara för små Cessnaflyg av typen 500/501. Däremot saknas licens för den Airbus A319 som bolaget säger sig komma att flyga.

Dessutom, och än en gång enligt La Provincia, så saknas slottider, det vill säga start och landningstider både i Spanien och utanför landet. I och med detta har de inte heller rätt att sälja biljetter.

Företaget säger sig ha en bas på Tenerifes södra flygplats, Reina Sofia, men där har man ännu inget kontor, disk eller annat. Huvudkontoret finns angivet till en, till synes, helt vanlig och icke uppmärkt, bostadsadress. 

Lite smolk i bägaren inför starten. Kanske är allt under kontroll och premiärflygningen kan ske den 5 juni från Madrid till Tenerife syd. Vi kommer att följa med och rapportera vidare- Dag&Natt.
(La Provincia)

Hemsida