Många av oss kommer ihåg fjolårets calima som kom precis till den stora karnevalsdagen. Calima, som betyder att det kommer in sand och damm från Sahara öknen, kan ställa till det ordentligt, vilket skedde för ett år sedan. Visserligen var det tio dagar senare än iår, men det passade skrämmande bra ihop med karnevalshelgen.

Då, i slutet av februari, tvingades flygplatserna stänga. Drygt 800 flyg försenades eller ställdes in och skapade ett allmänt kaos hos ankommande och avresande turister. Detta var innan vi egentlige visste vad ansiktsmasker betydde… men ändå såldes de lager som fanns slut, då dammet och sanden kan vara störande för alla, men framför allt för de med astma eller andra andningssvårigheter.

Nu varnas det för att caliman kommer. Redan under dagen idag, söndag, kommer vi att kunna märka högre dagstemperaturer och att vindarna ändras så att de kommer från ost. Vindarna blir kraftigare ju närmare måndagen vi kommer.

Under måndagen stiger temperaturerna ytterligare lite grann och det förväntas att vi får en ordentligt calima – även om den inte kommer att kunna jämföras med den för ett år sedan. Lyckligtvis!

Under tisdagen fortsätter caliman, men temperaturerna sjunker något igen.

Caliman kommer att märkas på hela ögruppen
(Canarias7)

Calima vindar sett från rymden