För andra gången förlänger man nu kravet på att resande som ankommer Kanarieöarna från andra spanska regioner måste presentera en negativ coronavirus test.

Nu kommer denna regel att gälla fram till klockan 24.00 söndagen den 28 februari.

Testerna kan vara av typen PCR eller en antigen test. De bofasta på Kanarieöarna som väljer att testa sig hos de laboratorier på spanska fastlandet, som har ett avtal med de kanariska myndigheterna, får göra testen gratis. Övriga får betala testen själva, dock med ett specialpris om testerna genomförs på centers som har ett avtal med de kanariska hälsomyndigheterna. Både resenärer som kommer med båt och med flyg avkrävs dessa tester.

Sedan den 18 december då detta system trädde i kraft har 374 positiva fall upptäckts bland de som gjorde testen innan avresa från fastlandet. 320 av dessa hade avlagt en PCR test och resten en antigentest. Av de 374 var 348 bosatta på Kanarieöarna och resten kom från andra spanska regioner.

Detta skall ses mot de 32.345 bofasta som genomförde en test innan de återvände till öarna.

Testen skall uppvisas i de kontroller som finns på samtliga flygplatser på öarna som tar emot inrikesflyg från fastlandet. För de som kommer i transit, skall testen lämnas på den första flygplatsen. Observera att detta handlar om ankommande från andra spanska regioner och inte internationella flygningar, där endast en negativ PCR test godkänns.

De som ankommer till öarna och inte har testat sig före avresa från fastlandet, blir registrerade och måste sätta sig själva i karantän fram till dess de avlagt en test här på öarna.
(Canarias7)

Resenärer visar intyg