Det är slutsatsen som experterna på Kanarieöarna kommit fram till, efter att ha sett kraftigt ökade smittotal minska drastiskt efter införande av olika restriktioner.

Smittan har gått lite fram och tillbaka på de kanariska öarna. Från att ha varit väldigt kontrollerad under juni och juli, till ett gemensamt, kraftig utbrott efter semestern i augusti. Sedan klarade man av att sänka antalet smittade igen, innan Tenerife påbörjade en kraftig uppgång. Med kraftiga restriktioner fick man ner dessa tal efter en dryg månad. Då blev det istället Gran Canaria och Lanzarote som stod för uppgången av smittan.

Nu har även dessa öar gått igenom något av ett stålbad, och talen är mycket bättre än på länge. Detta, även om trycket på sjukvården fortfarande är relativt hög.

De experter som ger råd till den kanariska regeringen är nog relativt överens om att både Gran Canaria och Lanzarote – åtminstone – bör gå ner i restriktionskategori. Gran Canaria till kategori 2 och Lanzarote till kategori 3.

Dock menar man att detta inte bör göras från denna helgen, utan snarare från och med onsdag i nästa vecka. Anledningen är att vi just nu är inne i karnevalsperioden och denna helgen utgör det allra heligaste för karnevalsfantasterna – som är många på dessa öar. Tisdagen den 16 februari är dessutom helgdag ibland annat Las Palmas (fettisdagen, mardi gras etc). Och även om karnevalen är inställd på öarna, så är man rädd för att en mängd privata fester kommer att arrangeras. Då vill man inte släppa på restriktionerna tidigare än nödvändigt.
(Canarias7 + Dag&Natt)

Uteservering med rödljus