De många och hårda restriktionerna som gäller i de europeiska länderna har gjort att flygbolagen kraftigt drar ner på sina flyg till Kanarieöarna. Dessutom är beläggningen på de flyg som ankommer ofta väldigt låg. Enligt en artikel i Canarias7 uppgår beläggningen på flygen ofta till bara 25%.

Enligt öarnas turistdepartament, Consejeria de Turismo del Gobierno de Canarias, är antalet flyg så pass få under februari månad att månaden klassas som den sämsta i senare tider för Kanarieöarna – bortsett från den totala nedstängningen under mars-juni i fjol. Februari ser till och med ut att bli sämre än januari.

Under februari är 482 flyg programmerade till Kanarieöarna varje vecka. Av dessa är 315 flyg internationella och resten inrikesflyg. En nedgång med 70% om man jämför med fjolårets februarimånad då varje vecka förde med sig nästan 2.000 flyg.

Från Tyskland kommer de flesta flygen för tillfället. Totalt 119 flyg är programmerade därifrån per vecka. Därefter kommer Storbritannien med 83 flyg. Från Italien kommer 8 flyg per vecka, 13 från Irland, 11 från Nederländerna 16 från Sverige och 9 från Schweiz.

De flesta flygen landar på Gran Canarias flygplats. Hit kommer 165 flyg per vecka varav 67 internationella. Tenerifes södra flygplats har programmerat 125 flyg där alla utom 9 är internationella. Öns norra flygplats däremot tar bara emot inrikesflyg och 55 sådana finns planerade.

Lanzarote får 66 flyg per vecka – 46 internationella. Fuerteventura får 63 flyg där 50 är från utlandet. Slutligen ön La Palma som har 8 flyg i veckan där 3 kommer från spanska fastlandet, 4 från Tyskland och 1 från Belgien.

Totalt kommer det att finnas drygt 395.000 flygstolar till ögruppen varje vecka under februari. Av dessa är cirka 270.000 från utlandet. Än en gång jämför vi med fjolåret då antalet programmerade flygstolar från utlandet var 1,4 miljoner under februari månad…

De få flygen gör givetvis att beläggningen på öarnas hotell är väldigt låg. De flesta anläggningar är stängda, men de som fortfarande strävar med att hålla öppet har i nuläget en genomsnittsbeläggning på cirka 5%.(Canarias7)

Norwegian plan