Med start idag, torsdag, kommer några dagar med kallt väder och en hel del nederbörd.

Vindarna som till att börja med kommer att vara svaga, tilltar också under de kommande dagarna och kan som värst bli riktigt kraftiga.

Redan under dagen har man varnat för snöfall på öarna Tenerife och La Palma, de två kanarieöar med högsta bergen. Och under fredagen är risken stor för snöfall även högst upp på Gran Canaria. Snöfallet beräknas bli kortvarigt, men intensivt. Som det ser ut nu kommer områden som ligger på 1.400 meters höjd och högre att drabbas av snövädret.

Samtidigt är ett snöväder en stor attraktion för kanarierna och vanligtvis blir det långa bilköer för att komma upp i bergen för att se och röra sig i snön.

Myndigheterna försöker dock undvika att detta skall ske. Dels är det få som är preparerade för att riskfritt vara bland snö och halka. Dessutom krävs det ofta en hel del räddningsinsatser för att få ordning på avkörningar, halkolyckor och liknande. Detta utsätter räddningspersonalen för ytterligare risker.

Därför försöker myndigheterna förekomma denna situation genom att redan nu annonsera att vägarna upp till toppen av ön kommer att stängas av om snöfallet blir verklighet.

Det är således ingen ide att ge sig av på utflykt upp till snön – trafikanterna kommer att stoppas före snögränsen…
(Canarias7)

Väg avstängd