Under söndagen gjordes massiva flyttningar av flyktingar från södra delen av Gran Canaria till läger som upprättats i och omkring Las Palmas.

Framför allt var det tät busstrafik till anläggningen Arguineguin Park, i byn med samma namn. Denna anläggning sägs ha haft 900 flyktingar boende, trots att man saknade vissa tillstånd för att få driva hotellverksamhet. Enligt en artikel i tidningen La Provincia är det meningen att Arguineguin Park skall vara tömt under dagen idag, måndag. När förflyttningarna påbörjades under söndagen sägs cirka 500 flyktingar ha varit kvar på hotellet.

Samtidigt fylls de nya lägren i Las Palmas. Den gamla skolan ”Leon” har preparerats för att kunna ta emot 400 flyktingar, men har nu 530 personer boende där, enligt artikeln.

Även övriga mottagningar som används fylls nu snabbt. Anläggningen ”Canarias 50” har också fyllts upp med sina 400 platser. Här påbörjar man nu utbyggandet av en andra fas.

Kommunen i Mogan säger sig sakna information från centralregeringens representanter om hur många flyktingar som finns kvar i de sju hotell som använts i kommunen. Till dessa sju bör också tre lägenhetsanläggningar läggas till som används för att logera minderåriga. Dessa är emellertid den kanariska regeringens ansvar.

Under lördagen genomfördes flera demonstrationer mot hur myndigheterna har hanterat dessa flyktingströmmar.
(La Provincia)

Tältläger