Detta gäller nu resande från andra regioner i Spanien med slutmålet på Kanarieöarna. Kravet på att dessa skulle uppvisa ett negativt testresultat infördes inför jul och nyårshelgerna för att i största möjliga mån undvika att dessa resanden hade med sig smittan från fastlandet.

Sedan den 18 december till och med den 26 januari ankom nästan 141.000 resenärer från andra, spanska regioner. Av dessa hade 85% med sig ett negativt testresultat när de landade på någon av de sex flygplatser på öarna som tar emot inrikesflyg.

Nu förlängs detta krav fram till klockan 00.00 den 15 februari.

Dessa tester, som kan vara en PCR test eller en antigen test, är gratis för de som är bosatta på Kanarieöarna. Testen skall vara maximalt 72 timmar gammal, och givetvis negativ.

För de bosatta som inte har med sig en gjord test, krävs att de isolerar sig fram till dess de kan genomföra en sådan test. Detta skall ske inom 72 timmar. Dessa personer blir registrerade och avkrävs en mail med det negativa testresultatet. Skulle vederbörande inte göra någon test inom 72 timmar, krävs 10 dagars karantän, samt att personen i fråga kan komma att bli bötfälld.

Icke bosatta personer får betala för sina tester, även om de erbjuds specialpris på någon av de kanariska sjukhusen.

De kanariska myndigheterna gjorde tidigt ett avtal med en kedja med kliniker på fastlandet där de bosatta kunde genomföra sin test gratis. Av de drygt 28.000 kanarier som använde sig av den servicen testade 302 personer positivt. Av de som inte gjorde testen innan ankomst till öarna, utan gjorde den efter ankomst, så testade 126 personer positivt.

Av de icke bosatta upptäcktes 20 positiva fall.(Canarias7)

Testkontroll