Enligt metrologerna i Spanien så fortsätter caliman under fredagen också, för att under lördagen lösas upp och försvinna. Redan under fredagens eftermiddag kommer vi att kunna märka att caliman drar sig tillbaka.

Caliman innebär att vi får sand och damm i luften som kommer från Sahara. Många gånger tillsammans med relativt kraftiga temperaturhöjningar, precis som under de senaste dagarna. Däremot har vi i stort sett varit skonade från sand och damm, även om detta lager kan ses i horisonten.

För den oinvigde kan de senaste dagarnas väder snarast liknas vid fantastiskt sköna sommardagar, trots att vi bara befinner oss i slutet av januari…

Under gårdagen, torsdag, uppmättes som mest 27,6 gradre på Gran Canaria. På någon plats på Fuerteventura letade sig emellertid kvicksilvret över 28 grader.

Caliman har i detta fall också spridit sig över medelhavskusten, där man under gårdagen uppmätte temperaturer över 29 grader.

Under morgondagen, lördag, faller temperaturerana något, framför allt dagtid. Det är också de östligaste öarna som får de kraftigare temperaturfallen. Vindarna kvarstår som svaga, men vrider sig och kommer under eftermiddagen från nordöst och de blir lite kraftigare under eftermiddagen.

Samma utveckling förväntas även under söndagen.
(Canarias7)

Las Canteras stranden igår 27 plus grader

Hetta i Las PLamas