Calima kallas de vindar som kommer från Saharaöknen och som för med sig damm och sand in över de kanariska öarna. Styrkan på dessa ”calima” kan variera från nästan inte märkbart, till så pass kraftig som den var i februari i fjol, då flygplatser stängdes, över 800 flyg ställdes in och sikten begränsades kraftigt. Ja, i fjol var det dessa dagar i slutet på februari som gjorde att vi började använda ansiktsmask, helt ovetande om vad som skulle komma att ske…

Under gårdagen, onsdag, har en lätt calima kommit in över de östligaste öarna, där Gran Canaria blir kraftigast drabbat på grund av höjdskillnaderna på ön.

Trots att vi här i syd knappast lagt märke till caliman, är det nog många av oss som märkt av de kraftigt stigande temperaturerna, både nattetid och dagtid. På sina håll var onsdagen hela åtta grader varmare än tisdagen.

Den här gången är det emellertid uttalat att caliman förblir lätt, även om den intensifieras lite under torsdagen. Vindarna förblir svaga till moderata.

Caliman kommer att hålla i sig fram till lördagen, då damm och sand försvinner och ersätts med ett molnigare väder. Framför allt är det Lanzarote, Fuerteventura och de norra delarna av Gran Canaria där de mulnar på.

Risk för regn i dessa områden tilltar, men det är ännu för tidigt att säga om det verkligen kommer att regna, var och i vilka mängder.

Fram till dess, och så länge calimen inte tilltar, kan vi bara njuta några sköna vårdagar med sommarväder på Gran Canaria.
(Canarias7)

Las Canteras i oväder

Bilden är ifrån februari 2020 då öarna hade en av de värsta Calima vindar någonsin