Turistmyndigheten på Gran Canaria (Patronato de turismo) har presenterat en översikt över det antal flyg som beräknas landa på ön under de kommande veckorna. Det är ingen positiv läsning när man jämför med samma period för ett år sedan.

Ser vi till den innevarande veckan, från 25 januari till den 31 januari så landade 633 flygningar på Gran Canaria under 2020. Detta var förstås innan virusutbrottet. Under denna vecka iår beräknas 129 flyg landa.

I princip gäller samma siffror för kommande vecka 1-7 februari.

Ser vi till flyg från Norden så ankom under fjolårets sista januarivecka 163 flyg. I år har den siffran reducerats till… 7!!

Tyskarna, som tillsammans med britterna är de största nationaliteterna på Gran Canaria, hade under fjolåret 110 flyg denna vecka. Årets siffra är 21.

Och värst är faktiskt Storbritannien där vi i fjol mottog 74 flyg under veckan i fjol mot noll flyg iår…

Listan kan göras rätt lång. Belgien minskar iår med drygt 58%, Frankrike med 67%, Nederländerna med drygt 92%, Irland med 78%, Italien med 89%, och flygen från det spanska fastlandet minskar med 57%.

Inte heller ser det speciellt positivt ut för februari och mars. Antalet flygstolar från Norden minskar, enligt denna sammanställning, med 80% i februari och med drygt 36% i mars
(Patronato de turismo de Gran Canaria)

Plan på Landnimgsbana