Spanien genomgår för tillfället en av de värsta smittperioderna när det gäller Coronaviruset. Vi befinner oss i den andra ”vågen” och med relativt stor risk för att inom kort påbörja den tredje.

Mitt i denna mycket krävande och besvärliga period gör den spanska regeringen ett ministerskifte på hälsoministeriet.

Salvador Illa, som varit hälsominister sedan den nuvarande presidenten, Pedro Sanchez, tillträdde, skiftar nu fokus då han avgår från ministerposten för att istället leda den spanska socialdemokratiska partiet (PSOE) i de kommande valen i Katalonien. Där kommer han att representera partiet PSC – det socialistiska partiet i Katalonien – som är en förlängd gren av PSOE. Valet i Katalonien är alldeles speciellt sedan delar av regionen klart uttalat sin önskan om självstyre som en egen republik.

Ny hälsominister blir i stället Carolina Darias, uppväxt på Gran Canaria och utbildad på universitetet på Tenerife. Hon har fram till nu varit minister för ”politica territorial”.

Carolina Darias har innehaft en rad förtroendeuppdrag inom politiken på Kanarieöarna. Hon har varit centralregeringens representant (delegada och subdelegada del gobierno) på Kanarieöarna. Hon har också under lång tid varit det socialdemokratiska partiets taleskvinna på öarna innan hon för ett år sedan blev kallad som minister i den nya regeringen i Madrid.

Hennes politiska karriär startade redan 1999.
(Canarias7)

Salvador & Carolina

Salvador Illa och Carolina Darias