Ja, det är det datum som immigrationsministern, Jose Luis Escriva, kommunicerar när det gäller färdigställandet av alternativa omhändertagningscenters för flyktingarna på Kanarieöarna.

Vid en intervju i TV kanalen ”La Sexta” säger ministern att det för tillfället finns ungefär 9..500 flyktingar på Kanarieöarna, varav ungefär 7.000 bor på hotell och lägenheter för tillfället.

En del av dem kommer att återföras till de länder de kom ifrån. Dessa utvisningar från Spanien pågår, men väldigt långsamt, framför allt grundat den aktuella pandemin. Men han bekräftar att flyktingar har sänts tillbaka till Marocko, Mauritanien, Senegal och Algeriet.

Dessutom har ”tusentals” flyktingar förts vidare till det spanska fastlandet. Det handlar framför allt om de mest utsatta och de som sökt internationellt skydd.

Ministern upprepar att samtliga de alternativa centers för flyktingar kommer att stå klara i mitten av februari. Att de inte redan är klara skylls på en försening av pengar från EU.

När samtliga mottagningscenter står klara skall de ha kapacitet nog för att tömma alla de hotell och lägenheter som idag inkvarterar flyktingar.

Stämningen mellan myndigheter på Kanarieöarna och centralregeringen i Madrid är minst sagt ansträngd, då de lokala myndigheterna och mängder av organisationer anser att regeringen handlat alltför slappt och långsamt.
(Canarias7)

Immigrant läger