Enligt organisationen Flight Radar 24, som följer flygtrafiken i hela världen har ett marockanskt militärflyg av typen C-130 Hercules vid två tillfällen den landat på Gran Canarias flygplats. Den första gången var den 23 december och den andra den 20 januari.

Det konstiga med detta att dessa flygningar framställs som ordinarie reguljärflygningar genomförda av det marockanska flygbolaget Royal Air Maroc. Detta framgår bland annat av det spanska luftfartsverkets, AENA’s, hemsida.

På flygplatsen på Gran Canaria nekar man helt till att något militärt Hercules plan skulle ha landat på Gran Canarias flygplats och hänvisar till ett fel på registreringsnummer från den marockanska sidan. Enligt Flight Radar 24 är det emellertid bekräftat att det handlar om ett militärflyg.

Flyget startade från Casablanca i Marocko för att så landa på Gran Canaria. Efter ny start flög man till El Aaiun i det före detta spanska sahara för att så återvända till Gran Canaria igen. Därefter återvände flyget till Casablanca.

Enligt artikeln i tidningen Maspalomas Ahora misstänks dessa flygningar gälla återsändande av flyktingar, något som emellertid inte kunnat konfirmeras.

Skärmprint Flightradar

Den spanska inrikesministern godkände nyligen drygt 100 miljoner kronor till att sända tillbaka flyktingar som ankommit till de kanariska öarna. Dessa återföringar skulle ske till bland annat Marocko, men också till andra afrikanska länder i närheten.

Det är troligt att det är Royal Air Maroc som kommer att genomföra dessa flygningar då både Iberia och Air Europa, bägge spanska flygbolag, sagt sig ointresserade av att flyga dessa flygningar.
(Maspalomas Ahora)

Vaccinering