En obemannad rymdsond skickades till månen av kinesiska rymdmyndigheter i december. Landningen gick, enligt uppgift, problemfritt och sonden kunde samla på sig knappt 2 kilo med mångrus innan återfärden påbörjades. I och med detta var Kina den tredje nationen som lyckades landa på månen efter USA och Sovjet – som landade där 1976.

Onelia Bueno

Kinesiska myndigheter bekräftar att man hade för avsikt att ta med 2kg mångrus tillbaka, men att man endast fick med sig 1.731 gram. Detta då man såg sig tvingade att avbryta 12 timmar i stället för efter 22 timmar som man tänkt från början. Materialet från månen bestod dels av grus skrapat från ytan, men sonden borrade sig också ner 2 meter och fick med sig material från flera nivåer, vilket kanske kan hjälpa till att bestämma åldern på månen.

De kinesiska myndigheterna uppger att man har för avsikt att forska vidare med 80% av det materialet man fick med sig. Resten skall lagras och delas med forskare från hela världen.

De amerikanska lagarna förbjuder NASA att direkt samarbeta med de kinesiska myndigheterna.

Kina passade också på att placera en flagga på månen, något som amerikanarna gjorde på sin tid, men som Sovjet/Ryssland inte gjort, enligt artikeln.

Maspalomas då?? Jo, under Apollo programmet bygges en rymdstation* i Maspalomas för att kunna följa rymdskeppen i sin bana runt jorden. Denna överläts till de spanska myndigheterna efter Apollo programmets avslutande, men fortsätter att fungera. Det var härifrån som den kinesiska sonden fick hjälp när den skulle in tillbaka in i atmosfären.

Rymdstationen kan ses på vänster sida om motorvägen när man lämnar Maspalomas och styr mot Arguineguin.
(Canarias7)
*Maspalomas rymdstation 

Las Canteras i oväder