Efter en fjortondagars period som varit förhållandevis lugn, har antalet flyktingar åter börjat öka under de senaste dagarna. Enligt en artikel i tidningen Canarias7 beror det till stor del att oväder dragit förbi, och det lugna och fina vädret återkommit.

Under de tre senaste dagarna har 375 flyktingar ankommit till de kanariska kusterna. I detta fall har flyktingarna ankommit Lanzarote, Gran Canaria och Tenerife.

Av dessa flyktingar uppges 33 personer vara minderåriga.

Under gårdagen ankom fem båtar med flyktingar. De första två ankom Lanzarote. Den ena möttes och togs omhand av kustbevakningen, medan den andra gick i hamn i ”La Santa” för egen maskin. Totalt fanns 57 personer ombord, varav två kvinnor och 8 minderåriga.

Flyktingarna uppgav att de avrest från ”Safikusten” i Marocko, ungefär 530 kilometer bort. Resan hade tagit mellan 4-5 dagar.

Även utanför Gran Canarias kust omhändertogs två flyktingbåtar med totalt 99 personer. Av dessa var 10 kvinnor och 9 minderåriga.

Den sista båten ankom Tenerife och även den omhändertogs av de kanariska myndigheterna innan den bogserades in till hamnen i Los Cristianos. Ombord fanns 48 personer varav 9 minderåriga.

Under januari har hittills åtminstone 10 personer avlidit under överfarten från Afrikas kust.
 (Canarias7)

Cayuco båt i hamnen