Från idag, måndag, gäller nya restriktioner på bland annat Gran Canaria. Detta efter att de kanariska myndigheterna klassat ön i kategori 3.

Detta innebär att utegångsförbudet tidigareläggs en timme. Från och med 22.00 måste man därför se till att vara hemma. Undantag gäller för de som är på väg till eller från jobbet, som skall sköta sjuka och/eller handla medicin på något jouröppet apotek.

Barer och restauranger får hårdare regler. De får endast servera på utomhusterrasser, där maximalt antal personer kring ett bord är 4.

Gym och liknande stängs – åtminstone de flesta. Individuell träning utomhus är fortfarande tillåten.

Allt detta görs för att stoppa en vidare spridning av Coronaviruset, som visat en uppåtgående kurva sedan jul, nyår och trettondagshelgerna.

Trots att smittan på Gran Canaria är långt ifrån så allvarlig som på spanska fastlandet eller på många andra håll i europa, vill myndigheterna vidtaga åtgärder som stoppar utbredningen innan den får ordentligt fäste.

Erfarenhet har man från Tenerife, där liknande ökning av smittfallen kunde konstateras i redan i början av december. Beslut om strängare restriktioner dröjde något den gången, vilket gjort att Tenerife inte kunnat lämna kategori 3 förrän nu. Den största ön på ögruppen är nu i kategori 2.
(Canarias7)

Stol och bord