Allt tyder på att Gran Canaria får hårdare restriktioner från och med måndag. Detta då smittan ökar relativt kraftigt på ön.

Den kanariska regeringen har sedan en tid fyra olika nivåer på restriktioner, allt beroende på hur smittan ser ut. Nivå 1 är den lägstsa och bästa, medan nivå 4 är stor risk.

Tenerife har sedan en tid tillbaka tillhört nivå 3, medan Gran Canaria hållit sig i kategori 2. Men efter jul och nyårshelgerna har läget förändrats.

Tenerife, som under en dryg månad tillhört nivå 3, med stora restriktioner, har lyckats få bot på spridningen, och det är troligt att de från och med nästa vecka passerar till nivå 2.

Gran Canaria däremot, går åt andra hållet. Den senaste tidens ökning av smittan gör att det är troligt att den kanariska regeringen flyttar ön till nivå 3 vid lördagens möte.

Detta skulle innebära restriktioner för in och utresa från ön (internationella turister berörs imte). Vidare tidigareläggs utegångsförbudet till klockan 22.00. Ytterligare restriktioner kan tillkomma.

Under fredagen rapporterades ytterligare 368 personer smittade av Coronaviruset. Av dessa var 164 från Gran Canaria. Även Lanzarote ökar drastiskt och den förhållandevis lilla ön hade under gårdagen 106 nya fall.

Fyra nya dödsfall, två på Gran Canaria och två på Tenerife, rapporterades också under gårdagen, fredag. Det innebär att 462 personer dött av viruset sedan utbrottet.

Vi återkommer med mer information beträffande eventuellt nya restriktioner.
(Canarias7)

Triana