Efter en minimal förbättring under jul och nyårshelgen, är nu situationen helt förtvivlad för hela hotell och lägenhetssektorn på Kanarieöarna.

Detta har medfört en massiv stängning av både hotell och lägenheter. Uppskattningsvis finns idag bara någonstans mellan 10 till 20% av dessa anläggningar öppna. Det innebär någonstans mellan 40 till 80 hotell på hela ögruppen…!

Men även de som valt att fortsätta ha öppet lider. Beläggningen är väldigt dålig och uppnår i bästa fall 15%, vilket resulterar i förluster för dem.

De mest optimistiska anger påsken som ett möjligt öppningsdatum och en tid då kanske beläggningen kan nå upp till 50% tack vare den lokala och regionala turismen. Allt beror även här på hur långt man hunnit med vaccineringen.

Men de flesta har låst dörren och har ingen tro på att de skall kunna öppna förrän i juni månad. För många betyder det i stort sett 15 månader utan gäster – men med kostnader…

Självklart är samtliga klara att öppna om marknaden helt plötsligt skulle aktiveras igen, men ingen tror egentligen att det skall ske.

Detta innebär också att många, många människor som fått komma tillbaka till sina jobb, återigen får se sig permitterade, med 70% lön.

Allt tyder på att permitteringsstöden förlängs till 31 maj, vilket förmodligen innebär att de som åter hamnar där kommer att få lov att vara kvar till sommaren…. Minst!
(Canarias7)

Riu hotell